Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Σε μια σπηλιά στην Αλταμίρα

Ο μεγαλώνυμος εξερευνητής έφτασε στο σπήλαιο της Αλταμίρα ύστερα από μια εξαντλητική πεζοπορία που είχε διαρκέσει πάνω από τρεις μέρες και τρεις νύχτες. Ήταν απόγευμα όταν είδε από μακριά την είσοδο της σπηλιάς, ανάμεσα σε καψάλες και κλαδιά γεμάτα με ξερά φύλλα. Τι κι αν ήταν παραμονή Χριστουγέννων, εκείνος ήταν ταγμένος στην αποστολή του. Από μακριά άκουγε τις καμπάνες του πιο κοντινού χωριού και σκεφτόταν ότι ο κόσμος εκεί δεν είχε ιδέα για την τρομερή ανακάλυψη που μπορεί να περίμενε εκείνον μέσα στο σπήλαιο.

Ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρος ότι εκεί μέσα, στα βάθη της σπηλιάς, υπήρχε κάτι περισσότερο από τις ήδη γνωστές προϊστορικές τοιχογραφίες. Όταν μίλησε στον έπαρχο για τις υψηλές πιθανότητες μιας σπουδαίας ανακάλυψης, εκείνος κάγχασε. Αλλά τι να περιμένει κανείς από έναν φαντασμένο λιμοκοντόρο χωρίς περιεχόμενο. Παρόμοια αντιμετώπιση είχε και από το μοναστήρι της περιοχής, το οποίο, καθότι σταυροπηγιακό, δεν έβγαζε ποτέ αποφάσεις που να είναι αποκλειστικά δικές του. Αντίθετα οι απλοί κάτοικοι του χωριού είχαν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν έμαθαν τι τον είχε φέρει στην περιοχή τους. Υπήρχε έντονη πνευματολατρεία στη συγκεκριμένη επαρχία, και ο,τιδήποτε είχε έστω και μια επίφαση μεταφυσικού, ήταν ικανό να εξάψει τη φαντασία των ανθρώπων. Ακόμα και η τοπική εφημερίδα ξανατύπωσε το τελευταίο της φύλλο για να συμπεριλάβει την είδηση για τον σπουδαίο εξερευνητή που είχε κατά φτάσει για μια επικείμενη σημαντική ανακάλυψη. Ωστόσο με το που άρχισαν οι χριστουγεννιάτικες φιέστες στο χωριό, ο κόσμος ξέχασε όλα τα άλλα και έστρεψε όλη την προσοχή του εκεί. 

Κι έτσι τώρα, ενώ από τα μεγάφωνα της πλατείας ακουγόταν η "Άγια Νύχτα", ο εξερευνητής έκανε το γενναίο βήμα και μπήκε μέσα στη σκοτεινή σπηλιά. Αφού προχώρησε αρκετά μέσα στο σκοτάδι που φωτιζόταν μόνο από τον δικό του ηλεκτρικό φακό, άκουσε ξαφνικά έναν ήχο σαν να έπεφτε μια λεπίδα λαιμητόμου. Ο ήχος αυτός τον έκανε να ανατρίχιασε, αλλά ακόμα πιο ανατριχιαστικό ήταν ότι, παραδόξως, η "Άγια Νύχτα" ακουγόταν ακόμα από το χωριό, παρόλο που λογικά δε θα έπρεπε σε τόση απόσταση. Εκείνη τη στιγμή δύο κόκκινα μάτια άστραψαν απέναντι του κι ένα αλλόκοτο σαυροειδές πλάσμα σύρθηκε με απίστευτη ταχύτητα στον τοίχο δίπλα του για να εξαφανιστεί μέσα σε δευτερόλεπτα. Ο εξερευνητής είχε δύο επιλογές, να συνεχίσει η να φύγει. Χωρίς δεύτερη σκέψη, δυνάμωσε το φως του φακού και προχώρησε ακόμα πιο βαθιά στο σκοτάδι του σπηλαίου. 


Το κείμενο αυτό προέκυψε από αυτοσχέδιο παιχνίδι άσκησης ύφους, με χρήση των λέξεων: ΜΕΓΑΛΩΝΥΜΟΣ, ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ, ΠΝΕΥΜΑΤΟΛΑΤΡΕΙΑ, ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑΚΟΣ, ΞΑΝΑΤΥΠΩΜΑ, ΚΑΨΑΛΑ, ΛΙΜΟΚΟΝΤΟΡΟΣ, ΣΑΥΡΟΕΙΔΗΣ, ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ, ΑΛΤΑΜΙΡΑ (τυχαία επιλογή δέκα λέξεων από το λεξικό)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Το Ισοπεδωμένο Κοιμητήριο (Thomas Hardy)

Η παλιά εκκλησία του Σεν Πάνκρας  «Θυμάσαι τότε που βρήκαμε εκείνον τον άντρα με τα δύο κεφάλια στου Σεν Πάνκρας;» Αυτά τα λόγια ενός φίλου ...