Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Το αίνιγμα του Όζγκουντ

Μου ήρθε πρόσφατα στο μυαλό η κλασική κωμωδία "Μερικοί το προτιμούν καυτό" και το σουρεαλιστικό της φινάλε το οποίο δεν αφήνει και πολλά περιθώρια επιλογών στον έναν από τους δύο πρωταγωνιστές, τον Τζέρι, ο οποίος, ως ξεμυαλίστρα Δάφνη, κατάφερε να κλέψει την καρδιά του πάμπλουτου Όζγκουντ. Η απόλυτη ψυχραιμία του Όζγκουντ μπροστά στις απανωτές αποκαλύψεις της Δάφνης, με αποκορύφωμα την εξομολόγηση ότι είναι άντρας, που δεν τον απασχολεί ούτε κατά διάνοια, σε συνδυασμό με το μακάριο ύφος του, με έκανε να σκεφτώ ότι ίσως ο πονηρός Όζγκουντ να είχε καταλάβει από την αρχή πολύ περισσότερα απ' όσα έδειχνε.


Ο Όζγκουντ πρωτοεμφανίζεται στα μισά περίπου της ταινίας, όταν η Δάφνη και η Τζόζεφιν (κατά κόσμον, ο Τζέρι και ο Τζο) καταφτάνουν στο κοσμοπολίτικο ξενοδοχείο του Μαϊάμι, όπου η μπάντα τους έχει κλείσει μια σειρά εμφανίσεων. Ενώ η Τζόζεφιν δένεται με την Σούγκαρ, την τραγουδίστρια της μπάντας, και στη συνέχεια, ως Τζούνιορ, προσπαθεί να την κατακτήσει, η Δάφνη τραβάει την προσοχή του πολυεκατομμυριούχου Όζγκουντ από την πρώτη στιγμή που πατάει το πόδι της στο ξενοδοχείο. Και έχει ιδιαίτερη σημασία το πόδι της Δάφνης, γιατί ο Όζγκουντ δεν χάνει την ευκαιρία να σχολιάσει πόσο καλοσχηματισμένος είναι ο αστράγαλός της, φροντίζοντας παράλληλα να χουφτώσει και λίγη γάμπα. Σημειωτέον ότι ο Όζγκουντ, όπως μαθαίνουμε αργότερα, έχει υπάρξει παντρεμένος αρκετές φορές ώστε, αν μη τι άλλο, να ξέρει καλά τις γυναίκες. Είναι επομένως πρακτικά αδύνατο να μην κατάλαβε, πιάνοντας τον αστράγαλο της Δάφνης, ότι δεν ήταν γυναικείος. Λεπτομέρεια μεν, η οποία, ωστόσο, αν ληφθεί υπ' όψιν, δίνει μια διαφορετική και ιδιαίτερα διφορούμενη χροιά στον διάλογο που ακολουθεί, με τις όλο υπονοούμενα ατάκες του Όζγκουντ προς την Δάφνη.


Σταδιακά, ο δηλωμένος γυναικάς Τζέρι αρχίζει να κολακεύεται από το επίμονο αλλά αφοπλιστικό φλερτ του Όζγκουντ, με αποτέλεσμα όταν ο τελευταίος κάνει πρόταση γάμου στη Δάφνη, ο Τζέρι να αρχίσει να το σκέφτεται σοβαρά. Επιστρέφει μες στην τρελή χαρά από το ραντεβού του με τον Όζγκουντ και όταν λέει στον Τζο τα νέα, εκείνος, που έχει αντιληφθεί το σουρεαλιστικό της υπόθεσης, προσπαθεί να λογικέψει τον Τζέρι. "Μα γιατί να θέλει ένας άντρας να παντρευτεί έναν άλλον άντρα;" του λέει όταν όλα τα άλλα επιχειρήματα πέφτουν στο κενό. "Για ασφάλεια!" έχει την απάντηση έτοιμη ο Τζέρι, ο οποίος φαίνεται να καταλαμβάνεται ολοένα και περισσότερο από την συναισθηματική Δάφνη - με άλλα λόγια, από την θηλυκή του πλευρά.


Ο Όζγκουντ είναι ένας άνθρωπος καλοζωισμένος και ακομπλεξάριστος που μάλλον τα έχει δει όλα. Τίποτα πλέον δεν τον εκπλήσσει, τίποτα δεν είναι ικανό να ταράξει την ηρεμία του. Από την άποψη της μυθοπλασίας, είναι ένας χαρακτήρας που ουσιαστικά εικονογραφεί το αντίθετο του ιδανικού ζεν πρεμιέ. Είναι πάμπλουτος αλλά σιτεμένος και μάλλον άσχημος. Διαθέτει ένα πολυτελές γιοτ και κάνει πανάκριβα δώρα, αλλά έχει και μια καταδυναστευτική μαμά στην οποία έχει αδυναμία, αφού της επιτρέπει να αποφασίζει ποια γυναίκα του ταιριάζει και να διώχνει όποια δεν της αρέσει.  Γι' αυτό ακριβώς και είναι ένας χαρακτήρας αντισυμβατικός, είναι αυτός που θα κάνει την ανατροπή. Προφανώς θέλει να δοκιμάσει τα πάντα, και κατά πάσα πιθανότητα έχει ήδη κάνει πάρα πολλά, εξ ου και η απόλυτη αυτοπεποίθηση και σιγουριά των κινήσεών του. Φαίνεται εκστασιασμένος με τη Δάφνη και απολύτως αποφασισμένος να την κατακτήσει, φτάνοντας μέχρι το σημείο να της χαρίσει ένα διαμαντένιο βραχιόλι, ρίχνοντας έτσι όχι μόνο το δικό της κάστρο, αλλά και το κάστρο του Τζέρι.

Στην τελευταία σκηνή, ο Όζγκουντ και ο Τζέρι/Δάφνη κάθονται στο μπροστινό μέρος του γιοτ, ενώ ο Τζο/Τζούνιορ με τη Σούγκαρ στο πίσω μέρος. Ο Όζγκουντ είναι σαν το αρνητικό του Τζο, καθώς είναι όλα αυτά που ο Τζο, ως Τζούνιορ, παρίστανε μέχρι εκείνη τη στιγμή, αλλά σε μορφή καρικατούρας. Από την άλλη η Δάφνη είναι μια εξτραβαγκάντ εκδοχή της Σούγκαρ. Ο Τζούνιορ εξομολογείται στη Σούγκαρ την αλήθεια για την ταυτότητά του και ουσιαστικά της συστήνεται με την πραγματική του προσωπικότητα, και το ίδιο κάνει και η Δάφνη, αποκαλύπτοντας στον Όζγκουντ τον αληθινό του εαυτό. Τόσο η Σούγκαρ όσο και ο Όζγκουντ μένουν σταθεροί στις επιλογές τους και κανένας τους δεν πτοτείται από τις αποκαλύψεις. Η Σούγκαρ χάρις στην αφέλεια και την καλοσύνη της, ο Όσγκουντ προφανώς επειδή σαν παλιά καραβάνα που είναι, είχε μυριστεί το μυστικό της Δάφνης από την πρώτη στιγμή που την είδε και της μίλησε, και φλέρταρε συνειδητά και στοχευμένα τον αρρενωπό νεαρό που κρυβόταν κάτω από τις πέρλες και τις δαντέλες της.


» Some Like It Hot


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Το Ισοπεδωμένο Κοιμητήριο (Thomas Hardy)

Η παλιά εκκλησία του Σεν Πάνκρας  «Θυμάσαι τότε που βρήκαμε εκείνον τον άντρα με τα δύο κεφάλια στου Σεν Πάνκρας;» Αυτά τα λόγια ενός φίλου ...