Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Έργα και Ημέρες


Σαν παιδί, ήταν ένας μικρός προπαίτης που απαιτούσε συνεχώς την προσοχή. Είχε κι αυτόν τον εκνευριστικό σιγματισμό - δεν έφταιγε βέβαια γι' αυτό, αλλά το μεμπτό της υπόθεσης ήταν ότι τόνιζε αυτό το ελάττωμα επίτηδες για να σπάει τα νεύρα του κόσμου.

Μεγαλώνοντας, τον χαρακτήριζε μια τσιγγουνιά εντελώς ανεξήγητη, γιατί η οικογένειά του ήταν πολύ ευκατάστατη και γενναιόδωρη.

Σαν έπαρχος, ήταν κοσμαγάπητος, παρ' όλο που η παρουσία του ήταν αυτό που λέμε "εξτραβαγκάντ" και ο λόγος του εφετζίδικος όσο δεν πήγαινε άλλο. Παρ' όλα αυτά, όταν αποφάσισε να πραγματοποιήσει την πολυαναμενόμενη σάρωση στις δημοτικές υπηρεσίες, οι ενέργειές του έγιναν αποδεκτές με ενθουσιασμό. Διόρισε και μια εξελεγκτική επιτροπή που του έδινε λόγο ανελλιπώς, φρόντισε και να αποκαταστήσει όλους εκείνους που είχαν μείνει ατοποθέτητοι μόνο και μόνο επειδή, ιδεολογικά, ήταν αντίθετοι με τον προκάτοχό του, και γενικώς πάταξε την αδικία με ένα σθένος που ελάχιστοι περίμεναν απ' αυτόν.

Τώρα, στη δύση της ζωής του, αρκείται απλώς να κάθεται δίπλα στο τζάκι, με τα λεπτά, συρμάρτινα γυαλιά του στερεωμένα στον χόνδρο της μύτης του και να διαβάζει τον "Ήρεμο Ντον" χωρίς να αναπολεί ούτε να νοσταλγεί στο ελάχιστο το ένδοξο παρελθόν του.


Παιχνίδι άσκησης ύφους με χρήση των λέξεων: ΜΕΜΠΤΟΣ, ΠΡΟΠΑΙΤΗΣ, ΑΤΟΠΟΘΕΤΗΤΟΣ, ΤΣΙΓΓΟΥΝΙΑ, ΣΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΟΣ, ΧΟΝΔΡΟΣ, ΕΦΕΤΖΙΔΙΚΟΣ, ΣΑΡΩΣΗ, ΚΟΣΜΑΓΑΠΗΤΟΣ (τυχαία επιλογή δέκα λέξεων από το λεξικό)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Το Ισοπεδωμένο Κοιμητήριο (Thomas Hardy)

Η παλιά εκκλησία του Σεν Πάνκρας  «Θυμάσαι τότε που βρήκαμε εκείνον τον άντρα με τα δύο κεφάλια στου Σεν Πάνκρας;» Αυτά τα λόγια ενός φίλου ...