Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Περασμένα Μεγαλεία


Είχαν ζήσει τόσα μεγαλεία όταν ήταν στις δόξες τους, που θα περίμενε κανείς ότι τώρα στην παρακμή τους, θα ζούσαν με φαντάσματα του παρελθόντος. Ουσιαστικά όμως είχαν προεισπράξει τόσες τιμές και τόσες εκφράσεις λατρείας και θαυμασμού, που τους έφταναν για να γεμίζουν οι μέρες της ζωής τους με αναπολήσεις.

Κάνοντας τον απολογισμό τους, παραδέχονταν ότι κάποιες από τις πιο πετυχημένες μεθόδους τους ήταν εξεταστέες - δεν ήταν τελικά απόλυτα έντιμοι απέναντι στο κοινό τους. Τα κόλπα που χρησιμοποιούσαν εμπεριείχαν πολλές φορές τον παράγοντα της οπτικής απάτης, αλλά μέσα σε ένα τσίρκο η απάτη είναι, κατά μία έννοια, τρόπος ζωής και καθημερινή ρουτίνα.

Ο θιασάρχης, ο σπαθάτος και μετριοπαθής Αρμάνδος ο Μεγαλοπρεπής, συνήθιζε να λέει ότι οι παραστάσεις τους δεν έπρεπε να χάσουν ποτέ αυτή τη θελξικάρδια αίσθηση που με τόσο αυθορμητισμό πρόσφεραν στο κοινό. Και αυτό ήταν το μυστικό της επιτυχίας τους, αλλά και της ψυχικής δύναμης και ευφορίας που χαρακτήριζε τις μέρες της επαγγελματικής τους παρακμής. Μπορεί ο κόσμος να μην αποζητούσε πια τις ψυχαγωγικές αποδράσεις στο τσίρκο όπως στο παρελθόν, όμως όλοι μνημόνευαν το τσίρκο του Αρμάνδου και συμφωνούσαν ότι είχε αφήσει εποχή απ' όπου πέρασε.

Οι ακροβάτες του έπαιζαν τον κίνδυνο στα δάχτυλα και έκαναν τα νούμερά τους να μοιάζουν τόσο εύκολα. Περπατούσαν πάνω στο τεντωμένο σκοινί σαν να έκαναν βόλτα στην παραλία. Είχαν αφήσει πίσω τους ιστορίες που ο κόσμος δε βαριόταν ποτέ ν' ακούει και να ξανακούει. Και τώρα που είχαν πια αποσυρθεί αναγκαστικά λόγω των κοσμοϊστορικών κοινωνικών αλλαγών, όλα τα μέλη του τσίρκου παρέμεναν ενωμένα, σαν να τα ένωναν δεσμούς αίματος. Ίντριγκες και πισώπλατα μαχαιρώματα ήταν πάντα οθνεία στο τσίρκο του Αρμάνδου, και όχι μόνο για τα μάτια του κόσμου, αλλά και όταν έσβηναν τα φώτα και γύριζαν ο καθένας στο βαγόνι του.


Παιχνίδι άσκησης ύφους με χρήση των λέξεων: ΞΑΝΑΚΟΥΩ, ΚΙΝΔΥΝΟΣ, ΜΕΓΑΛΕΙΟ, ΣΠΑΘΑΤΟΣ, ΟΘΝΕΙΟΣ, ΘΕΛΞΙΚΑΡΔΙΟΣ, ΕΞΕΤΑΣΤΕΟΣ, ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΤΤΩ, ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΗΣ (τυχαία επιλογή δέκα λέξεων από το λεξικό)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Το Ισοπεδωμένο Κοιμητήριο (Thomas Hardy)

Η παλιά εκκλησία του Σεν Πάνκρας  «Θυμάσαι τότε που βρήκαμε εκείνον τον άντρα με τα δύο κεφάλια στου Σεν Πάνκρας;» Αυτά τα λόγια ενός φίλου ...