Συμπληρωματικά με προηγούμενο άρθρο μου με τον τίτλο Μέρες Ραδιοφώνου, θα πρέπει να κάνω ειδική μνεία σε ένα τραγούδι που είχα ακούσει τυχαία εκείνο τον καιρό στο ραδιόφωνο, και μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση γιατί ήταν τελείως διαφορετικό απ' όλα τα υπόλοιπα. Όπως είχα αναφέρει στο παραπάνω άρθρο, γύρω στα τέλη της δεκαετίας του '80 οι ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν βασίζονταν τόσο πολύ στα playlists, κι επιπλέον υπήρχαν και πολλοί που ήταν αυτό που θα λέγαμε σήμερα "ανεξάρτητοι", με την έννοια ότι αν ένας μουσικός παραγωγός ήθελε να παίξει ένα κομμάτι που δεν ήταν mainstream, μπορούσε να το κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη, και χωρίς να είναι αναγκασμένος να ακολουθήσει συγκεκριμένες επιλογές.
Το κομμάτι στο οποίο αναφέρομαι ήταν ακουστικό, αρκετά μεγάλο σε διάρκεια και ήταν αφηγηματικό. Ο dj είχε αναφέρει, αν θυμάμαι καλά, το όνομα του ερμηνευτή, αλλά είχε παραλείψει να πει τον τίτλο του τραγουδιού. Ο τραγουδιστής - και συνθέτης του κομματιού - ήταν ο Joe McDonald, στρατευμένος μουσικός και κιθαρίστας που ήταν ιδιαίτερα δραστήριος στον καλλιτεχνικό χώρο τις δεκαετίες '60 και '70. Το συγκεκριμένο τραγούδι μιλούσε για έναν άνθρωπο που πήγε στον πόλεμο, αλλά πραγματευόταν και άλλα τόσα πολλά και διαφορετικά θέματα στους στίχους του, που χωρίς άλλα στοιχεία ήταν αδύνατο να μπορέσει κανείς να το ταυτοποιήσει. Παρ' όλα αυτά, με τα πενιχρά μέσα της εποχής, κατάφερα να κάνω μια υποτυπώδη έρευνα, αλλά και πάλι δεν βρήκα κάτι πολύ διαφωτιστικό.
Ευτυχώς πέρασαν τα χρόνια και ο θεός της τεχνολογίας έφερε στη ζωή μας τις μηχανές αναζήτησης, χάρις στις οποίες μπόρεσα επιτέλους να βρω το τραγούδι, το οποίο ήταν το "The Man From Athabaska".
Μόλις πρόσφατα, ωστόσο, ψάχνοντας λίγο περισσότερο, ανακάλυψα πως οι στίχοι του τραγουδιού είναι ουσιαστικά ένα μακροσκελές ποίημα που μιλάει για τον πόλεμο αλλά και τους χρυσοθήρες, γραμμένο από τον Robert W. Service, Βρετανο-Καναδό ποιητή ο οποίος είχε και ο ίδιος πάρει μέρος σε αποστολές για αναζήτηση χρυσού στον Αμερικανικό Βορρά. Το ποίημα αναφέρεται σε έναν πρώην χρυσοθήρα που πηγαίνει στον πόλεμο, όπου οι νεότεροι συστρατιώτες του τον βάζουν να τους αφηγηθεί τις εμπειρίες του από το περίφημο "Gold Rush".
(Πηγή εικόνας: https://archive.macleans.ca/) |